2 Νοεμβρίου 2014

Πρόγραμμα εμβολιασμού αλεπούδων, κατά της λύσσας, στην Αιτωλοακαρνανία για το 2014

Εμβόλιο-δόλωμα κατά της λύσσας

 Αν και η λύσσα είχε εξαφανιστεί από την Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες, από πέρσι έχει επανεμφανιστεί και μάλιστα με αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων, κυρίως σε αλεπούδες και ιδιαίτερα στη Μακεδονία.
Έχουν όμως αναγνωρισθεί στη χώρα μας και κρούσματα σε σκύλους και γάτες, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν κρούσματα και σε άλλα άγρια ή οικόσιτα ζώα, όπως επίσης και σε άλλες περιοχές. Για τον λόγο αυτό, ο Νομός Αιτωλοακαρνανίας έχει ήδη επιλεγεί, από πέρσι, για την εφαρμογή προγράμματος εναέριου εμβολιασμού κατά της λύσσας.

 Εδώ, στο blog μου, είχα ανεβάσει και πέρσι σχετική ανάρτηση και επειδή το πρόγραμμα
Μέγεθος του εμβολίου για την λύσσα
επαναλαμβάνεται και φέτος στη περιοχή μας, νομίζω είναι πολύ σημαντικό να ενημερωθούμε όλοι και κυρίως να ενημερώσουμε και να προφυλάξουμε τα παιδιά μας, τα οποία, λόγω περιέργειας, αν τύχει να βρουν κάποιο τέτοιο δόλωμα-εμβόλιο, διατρέχουν πολύ μεγάλο κίνδυνο!
 Αυτός είναι, άλλωστε και ο λόγος που το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων φρόντισε να ενημερώσει το Υπουργείο Παιδείας και αυτό, με τη σειρά του, ενημέρωσε τις κατά τόπους Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ώστε μέσω των σχολείων αλλά και των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, να προστατευθούν τα παιδιά μας. Μπορείτε να δείτε και να κατεβάσετε από εδώ τα σχετικά έγγραφα.

Ενημερωτική αφίσα για την λύσσα
 Επίσης, βρήκα μια πολύ καλαίσθητη αφίσα του ΥΠ.Α.Α.Τ., η οποία με πολύ απλό και κατανοητό τρόπο προσφέρει μια βασική ενημέρωση σε μικρούς και μεγάλους. Μπορούμε να τη δούμε και  να την κατεβάσουμε από εδώ, γιατί θα ήταν μια πολύ καλή ιδέα να την τυπώσουμε στον εκτυπωτή μας, σε οποιαδήποτε διάσταση θέλουμε και να την κολλήσουμε σε μια κολόνα, στο δρόμο, ώστε να ενημερώσουμε και τη γειτονιά μας.

 Τελειώνοντας, νομίζω ότι αξίζει να τονιστούν για άλλη μια φορά, όλα όσα θα πρέπει να θυμόμαστε απαραίτητα για την λύσσα, που επιβάλλονται, άλλωστε, και από την απλή λογική:

  • Η λύσσα επανεμφανίστηκε στην Ελλάδα. Προσβάλλει όλα τα θηλαστικά ζώα και τον άνθρωπο. Είναι ζωοανθρωπονόσος. Αν δεν γίνει έγκαιρα πρόληψη και αντιμετώπισή της είναι θανατηφόρα για τα ζώα και τον άνθρωπο.
  • Ο άνθρωπος μολύνεται αν δαγκωθεί ή γρατσουνιστεί ή έρθει σε επαφή με σάλια μολυσμένου ζώου.
  • Σε περίπτωση μόλυνσης του ανθρώπου πρέπει να ακολουθήσει πολύ καλό πλύσιμο της πληγείσας περιοχής με άφθονο νερό και σαπούνι και άμεση επίσκεψη στο γιατρό για περαιτέρω οδηγίες.
  • Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε οποιαδήποτε επαφή με άγνωστα ζώα (άγρια, αδέσποτα, κλπ.). Ιδιαίτερα τα παιδιά θα πρέπει να είναι προσεκτικά απέναντι σε άγνωστα σε αυτά ζώα.
  • Σε περίπτωση που πέσει στην αντίληψη κάποιου, ένα ζώο νεκρό ή με ασυνήθιστη συμπεριφορά θα πρέπει να ειδοποιεί αμέσως τις τοπικές κτηνιατρικές, δημοτικές ή δασικές αρχές.
  • Όσοι διαθέτουν σκύλο ή γάτα θα πρέπει να προσκομίζουν τα ζώα τους στον κτηνίατρο για αντιλυσσικό εμβολιασμό και να διατηρούν ενημερωμένο το ατομικό βιβλιάριο εμβολιασμών των ζώων τους. Τα ζώα πρέπει να είναι ηλεκτρονικά σημασμένα από κτηνίατρο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου