6 Φεβρουαρίου 2014

Κλαδευτήρι Bahco PX-M3


Πλησιάζει η εποχή για το κλάδεμα της ελιάς και φέτος, για πρώτη φορά, θα προσπαθήσω να κλαδέψω μόνος μου τις ελιές μου στον κήπο. Το κυριότερο εργαλείο για τη δουλειά αυτή είναι ένα καλό κλαδευτήρι και μόλις χθες παρέλαβα ένα κλαδευτήρι Bahco, το μοντέλο PX-M3, που βλέπετε στις φωτογραφίες.

Μετά από μπόλικο διάβασμα στο ίντερνετ και από τη μικρή προσωπική μου εμπειρία, νομίζω ότι το συγκεκριμένο εργαλείο είναι απαραίτητο, όταν έχεις να κάνεις αρκετή δουλειά στο κλάδεμα και ιδιαίτερα όταν κόβεις σκληρό ξύλο, όπως των δέντρων, ενώ, παράλληλα, θέλεις και τα εργαλεία σου να αντέχουν στο χρόνο, ώστε να μην χρειάζονται σύντομα αντικατάσταση.
Μέχρι τώρα χρησιμοποιούσα ένα απλό, φτηνό, κλαδευτήρι, το οποίο όμως χρειαζόταν συχνά ακόνισμα, έκοβε πολύ δύσκολα τα κάπως πιο χοντρά κλαδιά και, κυρίως, κούραζε το χέρι μετά από πολύωρη χρήση. Απ’ ό,τι μάλιστα διάβασα, η χρήση τέτοιων ψαλιδιών κλαδέματος εγκυμονεί και κινδύνους για προβλήματα στους τένοντες και στις αρθρώσεις των καρπών.
Αν και δεν πρόλαβα να το χρησιμοποιήσω, θα σας πω τις πρώτες μου εντυπώσεις, οι οποίες είναι εξαιρετικές και σίγουρα θα επαληθευτούν σε λίγο και στη πράξη.
Το PX-M3 είναι ένα κλαδευτήρι από την επαγγελματική σειρά “ergo” της γαλλικής εταιρείας Bahco, η οποία είναι σίγουρα μια πλήρης σειρά. Περιλαμβάνει κλαδευτήρια για μικρό, μεσαίο και μεγάλο μέγεθος παλάμης, που το καθένα από αυτά υπάρχει σε μοντέλα και για δεξιόχειρες και για αριστερόχειρες. Επίσης η κεφαλή κοπής υπάρχει σε τρία διαφορετικά μεγέθη, τα οποία κόβουν κλαδιά διαμέτρου έως 15, έως 20 και έως 30 χιλιοστών, αντίστοιχα. Όλα αυτά σημαίνουν ότι μπορούμε να βρούμε το κατάλληλο κλαδευτήρι, όχι μόνο για το χέρι μας και το μέγεθος της παλάμης μας, αλλά και με ανάλογο μέγεθος για τη δουλειά που το θέλουμε. Και όλα σχεδιασμένα εργονομικά, σύμφωνα με την ανθρώπινη ανατομία, ώστε να μην αναγκαζόμαστε να λυγίζουμε τον καρπό μας κατά τη χρήση. Προφανώς γι αυτό και η εταιρεία ξεχωρίζει αυτή τη σειρά της με το λογότυπο “ergo”, που χρησιμοποιεί. Αυτός ακριβώς ο σχεδιασμός είναι υπεύθυνος για την αποφυγή ή μείωση των κακώσεων σε τένοντες και αρθρώσεις.
Το λογότυπο "ergo", ακριβώς μπροστά από τη μαύρη λαβή, δίπλα το
γράμμα "M" και επάνω στη λάμα κοπής, ο αριθμός "3"
Όλα αυτά τα στοιχεία, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία, υπάρχουν και επάνω στο κλαδευτήρι. Ακριβώς μπροστά από τη μαύρη λαβή φαίνεται το λογότυπο “ergo”, το γράμμα “M”, δηλαδή “medium”, το οποίο αφορά το μέγεθος παλάμης για την οποία προορίζεται το εργαλείο και επάνω στη λάμα κοπής φαίνεται ο αριθμός “3”, που αφορά τη μέγιστη διάμετρο κοπής κλαδιού, που στο συγκεκριμένο εργαλείο είναι τα 30 χιλιοστά. Στην επόμενη κοντινή φωτογραφία φαίνεται και κάτι άλλο πολύ σημαντικό, για όσους ενδιαφέρονται για ακόμα μεγαλύτερη λεπτομέρεια. Μπορούμε να δούμε το “D2”, το οποίο αφορά τον τύπο του ατσαλιού.
 Ο τύπος του ατσαλιού "D2" και το μαύρο κουμπί της ασφάλειας
Πρόκειται για ένα πολύ γνωστό ατσάλι, με εξαιρετικές ιδιότητες, που προορίζεται για τα πιο ποιοτικά εργαλεία κοπής γενικότερα. Από αυτό το ατσάλι κατασκευάζονται μερικά από τα πιο ακριβά, χειροποίητα, μαχαίρια φημισμένων μαχαιροποιών. Το καλό ατσάλι, που διατηρεί τη καλή κόψη του, είναι πολύ σημαντικό στοιχείο για το κλάδεμα, γιατί μπορεί να εξασφαλίσει ένα καθαρό κόψιμο, χωρίς να τσακίζει το κλαδί ή ν’ αφήνει ξεφλουδισμένες τις άκρες και έτσι να διασφαλίζεται η γρήγορη επούλωση της “πληγής” του κλαδιού.
Όταν αφαιρεθούν αυτές οι πέντε βίδες λύνεται εντελώς το κλαδευτήρι!
Ένα άλλο μεγάλο, κατά τη γνώμη μου, πλεονέκτημα είναι το γεγονός ότι ακόμα και το πιο μικρό κομμάτι αυτού του εργαλείου, μπορεί να αντικατασταθεί με καινούργιο ανταλλακτικό, αν ποτέ χρειαστεί. Ξεβιδώνοντας τις πέντε βίδες, που σημειώνω στη φωτογραφία με πράσινα βέλη, μπορούμε να λύσουμε εύκολα ολόκληρο το κλαδευτήρι και ν’ αντικαταστήσουμε οποιοδήποτε κομμάτι του, είτε πρόκειται για μια λαβή, είτε πρόκειται για τη λάμα κοπής, είτε πρόκειται ακόμα και για μια βίδα. Τα ανταλλακτικά υπάρχουν είτε σε σετ (π.χ. τα δυο κομμάτια της κεφαλής κοπής ή οι δυο λαβές, ή όλες οι βίδες), είτε μεμονωμένα (π.χ. η λάμα κοπής ή η μια λαβή, ή μια βίδα). Φαίνεται ότι η ίδια η εταιρεία θέλει, το συγκεκριμένο εργαλείο, να μείνει για πολλά χρόνια στην υπηρεσία του χρήστη του.
Υπάρχει όμως και κάτι σημαντικό, το οποίο δεν μου άρεσε καθόλου. Στην κοντινή φωτογραφία, στη βάση της κεφαλής κοπής, φαίνεται ένα μαύρο κουμπί, το οποίο είναι η ασφάλεια που κρατάει κλειστό το κλαδευτήρι, όταν δεν το χρησιμοποιούμε. Η θέση που βρίσκεται με υποψιάζει ότι είναι μάλλον εύκολο να μπλοκαριστεί από μικρά κομμάτια ξύλου και φύλλων, που παραμένουν πάντα πάνω στα κλαδευτήρια μετά από λίγα κλαδέματα. Νομίζω ότι πρέπει να έχω συνέχεια τη προσοχή μου στο συγκεκριμένο σημείο, γιατί έχω τη κακή συνήθεια να βάζω το κλαδευτήρι σε μια τσέπη μου όταν δεν το χρησιμοποιώ και μετακινούμαι πάνω στα δέντρα. Ίσως θα πρέπει να σκεφτώ και την αγορά μιας θήκης για κλαδευτήρι, ώστε, αν αποτύχει η ασφάλεια, να συγκρατηθεί κλειστό από τη θήκη.
Αυτά τα λίγα, λοιπόν, προς το παρόν, μου.. εύχομαι “με γεια μου” και προς το τέλος του μήνα, που θα ξεκινήσω το κλάδεμα στις ελιές μου, θα σας πω και τις εντυπώσεις μου από τη χρήση του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου